Katte kan også få
ledproblemer

Katte er meget elegante og adrætte, og de virker tit helt uanstrengte, når de bevæger sig og springer. Alligevel kan katte opleve ledsmerter og stivhed. Også deres led bliver påvirket af alder og aktivitet, og symptomerne viser sig oftest efter kattens 7. år. Problemet er, at det ikke er så let at opdage symptomerne som hos hunde.

Hvad er slidgigt
(artrose)?

Slidgigt/artrose er en kronisk sygdom, der udvikler sig langsomt over tid. Den opstår, når det brusklag, der normalt beskytter knogler i leddene, slides og bliver tyndere.

Samtidig forsvinder en del af ledvæsken, og tilsammen betyder det mindre bevægelighed og mindre ”støddæmpende” effekt i leddene. Resultatet er, at katten oplever smerte og stivhed, der senere kan føre til betændelse og yderligere smerte. Sygdommen opstår oftest i hofter, knæ, ryg og skuldre.

Behandles slidgigt i tide, kan kattens bevægelighed og livskvalitet bevares i mange år, men ignoreres symptomerne, kan slidgigt være meget handicappende.

I et sygt led mangler den støddæmpende effekt,
hvilket kan give smerter og stivhed.

Disse symptomer skal
du holde øje med hos din kat

Katte er små og smidige og derfor gode til at skjule, at de har problemer med leddene. I modsætning til hunde, så vil en kat sjældent halte eller gå stift. Men den vil på mange andre områder ændre adfærd, og det er dette, du skal holde øje med.

Hvis din kat udviser flere af nedenstående symptomer, er det en god ide at kontakte din dyrlæge.

Ændret lyst til at bevæge sig Er din kat lidt tøvende med at hoppe op og/eller ned fra møbler?
Hopper din kat i etaper snarere end i et langt spring?
Virker den lidt mere klodset end normalt?
Ændret aktivitetsniveau Sover din kat længere end normalt på samme sted?
Er den ikke længere så interesseret i at lege?
Jager den ikke så meget længere?
Ændret renlighed Har din kat fået mere pjusket pels -især over bagdelen?
Klør den sig mere end normalt?
Har din kat fået lange klør, der klikker mod gulvet?
Besørger den udenfor kattebakken?
Ændret temperament Er din kat blevet mere indadvendt
Er den mindre tålmodig i forhold til børn og andre katte?
Bliver den mere aggressiv, når den kæles visse steder på kroppen?

Hvad gør din
dyrlæge?

Dyrlægen vil undersøge bevægeligheden i de mistænkte led og teste om din kat generelt bevæger sig normalt eller besværet. En røntgenundersøgelse vil oftest kunne be- eller afkræfte mistanken om slidgigt.

Hvis din kat lider af slidgigt, vil dyrlægen som regel anbefale et lægemiddel, der modvirker betændelse og smerte samt et kosttilskud, der understøtter mobiliteten i leddene.

Hvor kan jeg købe Canosan?

Vores produkter kan købes hos dyrlæger, dyrehandlere, velassorterede apoteker samt udvalgte webshops. Du bør kontakte dem og spørge om de har produktet hjemme eller mulighed for at bestille det til dig.

Sådan virker
Canosan

Hvad kan du
selv gøre?

Uanset om din kat har slidgigt eller andre ledproblemer, er der en lang række ting, der kan gøre livet lettere for den, når den bliver ældre og mindre bevægelig.

1. Husk motion
og leg

Det lyder måske mærkeligt, men motion er faktisk vigtig for forebyggelse og behandling af ledproblemer. Det styrker nemlig de muskler, der holder leddene på plads. Det skal bare være let motion og leg med f.eks. papkasser katten kan klatre på og gemme sig i.

2. Tilpas
omgivelserne

Hvis din kat har højtliggende yndlingssteder, så hjælp den ved at skabe ”trappetrin”, så den kan komme derop uden problemer. Gør det nemt at komme til foder og vand og sæt kattebakken et sted, der er fredeligt og trygt. Måske skal du have en kattebakke med lidt lavere sider, så den er nem at komme op i.

3. Kontroller
vægten

Overvægt kan belaste kattens led unødigt, så husk at veje din kat jævnligt og tal med din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske om eventuel diæt.

4. Hjælp med
pelspleje

Jo ældre katten bliver, desto sværere bliver det for den at pleje pels og klør. Hjælp den ved at børste pelsen blidt og klip kløerne af og til. Det er vigtigt for den og styrker dens livsglæde.

5. Overvej
kosttilskud

Kosttilskud, som Canosan, kan støtte de naturlige processer i kattens krop, der vedligeholder brusk og knogler. Canosan indeholder kun naturlige bestanddele og kan gives sammen med lægemidler til kontrol af smerter og betændelse. Du kan få flere oplysninger om kosttilskud til led hos din dyrlæge.